Akár eladó ingatlanod van, akár költözni szeretnél, biztos, hogy érdekel téged is, valójában mennyi egy budai ingatlan ára manapság. Lássuk, mi az, ami befolyásolja az ingatlan árakat!

Eladnád? Vásárolnál? Kérj profi segítséget! Hegyesi Csaba 06 70 377 3341

Ha valaki még csak az ingatlan eladás-, vagy vétel elején tart, mindig ez az első kérdése: mennyi is egy budai ingatlan ára? Nos, ez az a kérdés, amire a legnehezebb válaszolni. Bár Buda nem jelenti az egész fővárost, mégis elég nagy ahhoz, hogy egységesen meg lehessen határozni egy fix négyzetméter árat. Ráadásul vannak időszakok is, amikor egy-egy területen felfutnak az árak, míg máskor kedvezőbben lehet vásárolni. Ezért inkább egy általános áttekintést szeretnék most adni mindarról, ami meghatározza az ingatlan árakat Budán.

Ingatlant keresel? Kattints ide: Ingatlan kereső

Budai ingatlan ára és az elhelyezkedés

Erre biztos magadtól is gondoltál. Nem mindegy, hol helyezkedik el az ingatlan. Egy-egy kerületnek megvan a maga hangulata, ráadásul még a kerületeken belüli városrészek is mást kínálnak. Emellett a közlekedés, az infrastruktúra is befolyásolja egy-egy budai ingatlan árát. Természetes, hogy olyan helyeken, ahol ritka az eladó ingatlan – például a Budai Várban, vagy a Gellérthegy egyes részein – ha néha-néha akad eladó lakás vagy ház, akkor annak az ára magasabb lesz, mint bárhol máshol Budán. Vannak olyan területek, amik az utóbbi években futottak fel. A 11. kerület például egyre népszerűbb. Itt már megtalálható a jellegzetes budai hangulat, jó a közlekedés, és egyes részeken jó áron is lehet kifogni ingatlant. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy a valódi gyöngyszemek már fogyóban vannak a környéken, és ha ilyen akad, az nagyon gyorsan elkel. Titkos favoritunk Dél-Buda, Budafok vagy Budatétény: a villamossal gyorsan bent lehetünk Buda szívében. Az itteni budai ingatlan árak még nem szaladtak el, és a borospincék, a Duna közelsége és a bevásárlóközpontok nyüzsgése mégis szerencsés és egyedi keverékét alkotja az infrastruktúrának – ami minden igényt ki tud elégíteni.

Nézd meg ingatlankeresőnkben, milyen áron szerepelnek budai ingatlanok egy-egy területen!

Az infrastruktúra hatása a budai ingatlan árakra

Kézenfekvőnek tűnik, hogy ahol jó a közlekedés, ott az árak is magasabbak lesznek. Ugyanakkor a budai ingatlanok árát nem mindig ez a tényező határozza meg. Gondoljunk csak bele: a II. kerület egyes részein – kizárólag hideg fejjel nézve – kifejezetten rossz a közlekedés, mégis igen magasak az ingatlan árak. Hűvösvölgy vagy Virányos vonzó, és az állandó dugók ellenére is sokan szeretnének Pasaréten lakni.

Ne feledkezz meg azonban arról, hogy a villamoshálózat bővül, a négyes metró új területeket köt össze a belvárossal, és ami ma még egy elviselhetetlen, kaotikus építkezés, az lehet, hogy egy pár év múlva felkapott és irigyelt helyszín lesz. És persze minden városrészben található olyan mellékutca, ami pár száz méternyire esik a fő közlekedési útvonalaktól, vagy a zajos tömegközlekedéstől, mégis kellő intimitást és csöndet biztosít a lakók számára. Ez is egy olyan tényező, amely befolyásolhatja a budai ingatlanok árát.

Bizonytalan vagy benne, hogy milyen árat kérhetsz ingatlanodért? Felmérjük, hívj most: Hegyesi Csaba 06 70 377 3341

A budai ingatlan ára és az állapota

Természetesen nem mindegy, milyen típusú ingatlant keresel, vagy árulsz: házat vagy lakást? Panelt, vagy tégla építésűt? Polgári hangulatút vagy családiast? Mindnek más a piaca, és ez nagyban meg fogja változtatni az ingatlan árát.

Jellemző a budai ingatlanokra, hogy inkább polgári jellegű házak, lakások találhatók a kínálatban. Ezeknek az állapota nem mindig kifogástalan, sőt, gyakran szükség van felújításra. Azonban ez ne riasszon el senkit: ha lakást vesz valaki, szinte biztos, hogy valamennyit változtatni fog rajta. Gyakran minimális felújítással már nagyszerű lakó teret lehet kialakítani egy-egy lakásból vagy házból, így megnövelve a budai ingatlan árát.

Természetesen az új építésű, vagy teljesen felújított ingatlanok ritkaság számba mennek egyes környékeken, így ezek ára magasabb.

Szezonalitás a budai ingatlan árakban

Tudom, mire gondolsz. „Micsoda? Hiszen a lakás nem paradicsom, hogy szezonban olcsóbb legyen!”

Bizony, vannak olyan területek, ahol igenis van szezonja az ingatlannak. Maradjunk a XI. kerületben! Mondjuk, az egyetemek környékén. Ugye belátod, hogy egy itt található budai ingatlan ára egészen más lesz augusztusban, az iskolakezdés előtt, mint januárban? Nézz körül, vedd figyelembe a környék adottságait, és be fogod látni, hogy az sem mindegy, az év melyik időszakában érdekel a budai ingatlanok ára. Ugyanakkor az adózási- vagy hiteligénylési szabályozások változása is adhat egy-egy hónapos lökést az ingatlanpiacnak, ami befolyásolni fogja a budai ingatlanok árát is. 2015 júliusától itt az új CSOK – ez biztos, hogy megváltoztat majd egy s mást, és az általános nyári ingatlanpiaci pangás is nyüzsgéssé változhat az idén.

Budai ingatlan ára

Ha a fentieket elolvastad, talán eljutottál oda, hogy megérted: nehéz egy-egy ingatlan árát látatlanban meghatározni. Ha ingatlanossal beszélsz, mindenképpen érdeklődj, hogy az illetőnek mennyi a tapasztalata, és hogy van-e értékbecslői végzettsége. Ne hallgass az újságokra, vagy a szomszédokra – nem mindig reálisak a bevallott, vagy kérdőíveken felvállalt adatok.

Egy jó ingatlanos mindig pontosan felméri a piacot, és segít a megfelelő áron eladni az ingatlanod, vagy megtalálni a pénztárcádhoz illő ideális ingatlant. Ha ilyen segítségre vágysz, hívd ezt a számot: Hegyesi Csaba 06 70 377 3341, vagy nézz körül ingatlan keresőnkben.

Na jó, tudom, mindezek ellenére érdekel az a pontos összeg, hogy vajon mennyi lehet forintban kifejezve az átlagos budai ingatlan ár. Most, 2015. júniusában a Portfolio grafikáját ajánlom tanulmányozásra. Ez nagyjából bemutatja a budai ingatlanok árát, természetesen összevetve a pesti és az országos ingatlan árakkal. Ugyanakkor ne feledd: ettől akár jelentősen eltérő árakat is találhatsz!


Eladnád budai ingatlanod, de nem tudod mennyit ér? Mi segítünk az ár meghatározásában. Ígérjük, nem jársz rosszul! Egyeztetéshez telefonálj: Hegyesi Csaba 06 70 377 3341
Budán vásárolnál ingatlant? Ingatlan keresőnkben sok lehetőség vár, de ha nem találod az igazit, telefonálj, mert megkeressük a számodra!