Ingatlant árulsz? Azt hiszem, már rájöttél, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen fényképet töltesz fel a hirdetésed mellé. Tapasztalt ingatlanosként naponta látjuk, hogy egy-egy jól megválasztott fotó mennyire megnöveli az ingatlan hirdetésre kattintók számát. Nem beszélve azokról, akiknek a szépen bemutatott külső- és belső terek hozzák meg a kedvet ahhoz, hogy telefonáljanak, érdeklődjenek, vagy akár megtekintsék az eladó ingatlant.

Jöjjön néhány bevált tipp, amivel tuti jobb képeket fogsz készíteni, mint eddig hitted!

>>> Ha inkább profi ingatlanosra bíznád az ingatlan hirdetéshez a fotók elkészítését, hívj! Én már tudom, mi az, ami beválik. Hegyesi Csaba 06 70 377 3341 <<<

1.       Rakj rendet!

Alapvető tanácsnak tűnik, ugye? Ingatlanosként mégis azt tapasztaljuk, hogy a tulajdonosok nem mindig szánnak időt arra, hogy rendezett képet mutassanak eladásra szánt lakásukról. Az a rend, ami a mindennapi élet során elegendőnek tűnik, az nem biztos, hogy a fotózáskor is elég. Lehet, hogy téged nem zavar, ha az ágy melletti ruhafogason várakozik a másnapra kikészített ruhád vagy, hogy az előszobában akár 20 kabát is kint lóg, de hidd el, ezek nem mutatnak jól egy képen. Az apró-cseprő holmikat, itt-ott felgyűlt tárgyakat is pakold el erre az időre egy dobozba. A nagy, tiszta felületek vonzóbbak, mint a telezsúfolt tárolók.

Ez vonatkozik a kertre is: egy előnyösen fotózott zöld terület akár el is adhatja a házad, de ha gazos, ápolatlan, akkor minden látogató fejében csak az ötlik fel: „Menyi idő és pénz lesz még ezt is rendbe hozatni!” Igyekezz tehát itt is kellemes és átlátható környezetet teremteni.

2.       Mit fotózzanak?

Nem kell mindent lefényképezni. Pontosabban: egy hirdetésbe nem fontos, hogy minden kép bele kerüljön. Előnyös, ha minden helyiségben tud szép kép készülni, de fölösleges a lépcsőket, bejárati ajtókat, vagy a pincét védő vasrácsot megmutatni. Nem ez lesz a legfontosabb a vásárlóid számára, hidd el!

3.       Beállítás

Alapvetően praktikusak a szemmagasságban készített képek. Hiszen ezt látja mindenki, ez fogja várni a vevőidet. Ugyanakkor néha érdemes játszani a látvánnyal: lehet, hogy egy kisszékről, a magasból fotózva látványosabban mutatja magát egy-egy helyiség.

4.       Ne hazudj!

A vevő úgyis eljön majd, és megnézi az ingatlant. Természetesen nem tesszük ki a hirdetésbe a repedt falakat, vagy a leszakadt redőnyt ábrázoló képet. De ha egy lakás már felújításra szorul, akkor érdemes ezt kommunikálni és felkészíteni erre a leendő vásárlót is, mint később magyarázkodni, vagy fölöslegesen időt pazarolni olyan érdeklődőkre, akik mást vártak.

>>> Nem akarsz időt pazarolni olyan vevőkre, akiket nem is érdekel az ingatlanod? Szeretnéd, ha az ingatlan hirdetést valóban olyan személy intézné, aki ért is hozzá? Én segíthetek. Hegyesi Csaba 06 70 377 3341 <<<

5.       Ha kell, szerelj!

Nézd végig az ingatlant úgy, mintha most járnál itt először. A korábban időhiány miatt félbehagyott apró javításokat érdemes most elvégezni. Nem kell persze kicserélni a tetőn a héjazatot, de ha egy lámpa lóg, akkor azt az egy tartó csavart meghúzni igazán nem nagy erőfeszítés. Csavarj be mindenhová villanykörtét – lehet, hogy kevés lesz a fény! – ellenőrizd a rolókat, képeket a falon, törölköző tartókat… A rendezettség hidd el, sokat számít!

6.       Az üres terek

Gyakori, hogy egy-egy házat nem laknak, üresen áll az ingatlan. Ez az értékesítés során gyakran előny, ám ha még néhány bútort ott tároltok, érdemes átgondolni, hová fognak azok kerülni. Jobb egy teljesen üres lakás, mint egy félig berendezett. Vagy épp’ ellenkezőleg: ha lehetőséged van, hagyd még ott a régi kanapét és a kisasztalt, hogy az otthonosság benyomását keltse. Ami fontos: az átmeneti állapot senkinek nem vonzó.

7.       A zsúfolt terek

Ha egy helyiségben túl sok a bútor, a földön hevernek a játékok, az ágy mellett nem lehet elférni a kisszekrénytől, az nagyon rosszul tud mutatni egy fotón. Próbálj meg a fotózás idejére néhány holmit eltenni – akár csak egy másik szobába -, hogy szép, tágas tér benyomását keltse az adott szoba.

8.       Hozd egyenesbe

Ferde falak, bedőlő ablakok, roggyant tetők… hány ilyet látunk hirdetésekben! És sokszor a valóságban semmi szerkezeti hiba nincs a háttérben! Egyszerűen ferdén tartották a gépet, vagy nem ügyeltek a párhuzamosokra. Te ne kövesd el ezt a hibát!

9.       Mikor?

A legjobb minden épületnél, ha természetes fényben lehet fotózni. Ugyanakkor a déli órákban – különösen nyáron – előfordulhat, hogy olyan erős a fény, ami már nem előnyös. Vizsgáld meg, mikor, hogyan mutat jól a te ingatlanod, és fényképezd a leginkább megfelelő napszakban.

10.   Mivel?

Bármivel fotózhatsz! Ma már egyik-másik telefon jobb képet készít, mint a régebbi kamerák. Nem szükséges speciális optika vagy blende. A legtöbb internetes ingatlan hirdetés mellett nem szerepelhetnek különösen nagyméretű fotók, így ha nem a tűéles felbontású gépeddel fotózol, az se baj. Ügyelj azonban arra, hogy a fényviszonyok megfelelőek legyenek, ha kell, használj vakut. Próbáld ki, hogy mutat jobban egy-egy helyiség: ha vakuzol, vagy ha a természetes fényeket hagyod meg. Nézd meg a fotókat a gépeden is, mert előfordulhat, hogy valami másként hat a nagy monitoron, mint a kis kijelzőn! Ne habozz újra nekilátni a fotózásnak, ha nem sikerültek jól a képek: hidd el, megéri erre időt szánni!

+1 tipp: a legjobbat előre!

Végül még egy jó tanács: ha ingatlan hirdetést adsz fel, jól válaszd meg a kezdőképet! Mindenki ezt fogja meglátni először, és tudod, nagyon nem mindegy az első benyomás.

 

Soknak tűnik mindez?

Már megpróbáltad, mégsem vagy elégedett az eredménnyel?

Ha velünk szerződsz le, természetesen mi fényképezzük le az ingatlanod, és hidd el, nem fogsz csalódni!

Hívj bátran, ha eladó ingatlanod van! Hegyesi Csaba: 06 70 377 3341